10.01.2017 12:50 0 materiały prasowe Artykuł sponsorowany

Kuchnia kaszubska jak malowana

fot. mat.pras.

Morze, jeziora, rozległe lasy to niewyczerpane zasoby, z których korzystają od lat Kaszubi. Ich kuchnia słynie z doskonałych ryb, przetworów, skromności i… gościnności. Plince, ruchanki, czernina i kuch to specjały, których trzeba spróbować!

Ryby morskie i słodkowodne

Jednym z najsłynniejszych dań rybnych na Kaszubach jest zupa rybna nazywana też rybionką. Przyrządza się ją na różne sposoby, zależnie od okoliczności np. z ryb drobnych słodkowodnych (okonie, płocie, karasie) lub ryb morskich takich jak dorsz lub łosoś. Często na różne okazje, zwłaszcza na Boże Narodzenie, przyrządzane są też śledzie po kaszubsku. Podaje się je w oleju z cebulką, w occie lub w śmietanie – każda gospodyni i każda restauracja ma swój własny przepis.

Dania mięsne

Typowym daniem przyrządzanym na Kaszubach na wesela i uroczyste niedzielne obiady jest potrawka z kurczaka. Gotowane mięso polewane jest delikatnym, białym sosem z dodatkiem rodzynek, a czasem też np. agrestu. Potrawkę podaje się zawsze z biały ryżem i jest daniem ulubionym zwłaszcza przez dzieci. Od święta podawana jest też czernina, czyli zupa z krwi kaczki lub gęsi z owocami. Na kaszubskich stołach często gości też wyjątkowo biały smalec z chrupkimi skwarkami. Serwuje się go z dodatkiem ogórków małosolnych.

Na słodko

Kaszubska drożdżówka zwana młodzowym kuchem została nawet zarejestrowana w spisie potraw regionalnych. Wyróżnia ją obfitość kruszonki i lukru oraz wyjątkowa puszystość ciasta. Popularne na Kaszubach są także plince, placki ziemniaczane z różnymi dodatkami, np. płatkami owsianymi oraz ruchanki. To niewielkie placki z ciasta drożdżowego smażone na rozgrzanej płycie.

Przetwory

Kaszubskie lasy znane są z obfitości jagód i czerwonych borówek. Konfitura borówkowa z Borów Tucholskich smażona według tradycyjnych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie to niezwykły specjał, równie dobrze smakujący z mięsami, jak i na świeżym chlebie z masłem. Jagody najczęściej przygotowuje się we własnym soku. Świetnie smakują z budyniem, kaszą manną czy jako samodzielny deser.

Poszukiwania smakosza

Gdzie próbować tych wszystkich przysmaków? Wiele z nich na podstawie przepisów można odtworzyć w domu. Dobrym pomysłem jest wybranie się na jedną z imprez kulinarnych w regionie (np. w czerwcu w czasie Truskawkobrania w Brodnicy Górnej). Wielu regionalnych potraw można skosztować w Trójmieście. Szczególnie może polecić swoje restauracje Gdynia. Doskonałe ruchanki można zamówić u Borowej Ciotki przez PizzaPortal.pl, a pyszne ciasta drożdżowe są do kupienia w większości gdyńskich piekarni.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...