13.05.2015 13:25 0
W miniony wtorek (12.05) w Restauracji Papaj, znajdującej się w Jastrzębiej Górze, odbyła się II edycja Bitwy Kulinarnej o tytuł arcymistrza Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego. Uczestnicy musieli przygotować sztandarowe potrawy, które najczęściej goszczą na północno-kaszubskich stołach, a wszystko to zgodnie z tradycyjną recepturą. Choć przepis był jeden, to smaki zupełnie różne.
W szranki o tytuł Mistrza Kulinarnego stanęły trzy drużyny, składające się z trzech osób, reprezentujące oddziały: ZKP Hel, ZKP Dębogórze-Kosakowo oraz ZKP Nowa Karczma. Ich zmagania obserwowały przedstawicielki zeszłorocznych zwyciężczyń z Jastrzębiej Góry.
W zmaganiach liczyły się higiena, podejście do gotowania oraz uzyskany smak. Drużyny walczyły o tytuły: arcymistrzów, mistrzów oraz wicemistrzów.
Bitwa kulinarna, oprócz bojowej nazwy, nie ma w sobie nic agresywnego. Uczestnicy zgodnie przyznali, że gotowanie odbywało się w przyjemnej atmosferze, bez zbędnego stresu, a wszystko to w zgodzie z regionalną kulturą, czyli w kaszubskich strojach, przy miejscowej muzyce oraz użyciu dawnych receptur.
Tytuł arcymistrza bitwy kulinarnej 2015 otrzymała drużyna ZKP Hel, mistrzami zostali reprezentanci ZKP Dębogórze-Kosakowo, a tytuł mistrza przypadł członkom ZKP Nowa Karczma.
Przypominamy, że I Kulinarna Bitwa odbyła się 7 maja 2014 r. w restauracji Krzëwi Róg w Garczu. W szranki stanęły wtedy również trzyosobowe drużyny z trzech oddziałów Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego: Jastrzębiej Góry, Brus i Chmielna. Ich zadaniem było przygotowanie drożdżówki, zupy ziemniaczanej i sosu śledziowego w 75 minut, według tradycyjnych kaszubskich receptur. Przepisy pochodziły z wydanej przez ZKP książki kucharskiej "Smaki Kaszub".