13.05.2015 13:25 0

Jeden kaszubski przepis - różne dania, czyli II edycja Bitwy Kulinarnej

W miniony wtorek (12.05) w Restauracji Papaj, znajdującej się w Jastrzębiej Górze, odbyła się II edycja Bitwy Kulinarnej o tytuł arcymistrza Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego. Uczestnicy musieli przygotować sztandarowe potrawy, które najczęściej goszczą na północno-kaszubskich stołach, a wszystko to zgodnie z tradycyjną recepturą. Choć przepis był jeden, to smaki zupełnie różne.

W szranki o tytuł Mistrza Kulinarnego stanęły trzy drużyny, składające się z trzech osób, reprezentujące oddziały: ZKP Hel, ZKP Dębogórze-Kosakowo oraz ZKP Nowa Karczma. Ich zmagania obserwowały przedstawicielki zeszłorocznych zwyciężczyń z Jastrzębiej Góry.

  • Wszystkie trzy drużyny gotują zgodnie z podanymi przepisami. Oznacza to, że muszą przygotować potrawy dokładnie tak jak jest w przepisie i nie mogą używać żadnych dodatkowych składników. Receptury, na których bazują są od lat praktykowane - wyjaśnia juror Bożena Zaglaniczna, prezes ZKP Jastrzębia Góra. - Konkursowe przepisy to nie tajemnica, można je uzyskać w różnych książkach kulinarnych bądź od osób aktywnie gotujących – dodaje.

W zmaganiach liczyły się higiena, podejście do gotowania oraz uzyskany smak. Drużyny walczyły o tytuły: arcymistrzów, mistrzów oraz wicemistrzów.

  • U nas króluje ryba pod różną postacią, wypieki takie jak drożdżówka i odświętna zupa, czyli czernina. Uczestniczki miały dokładnie 99 minut na przygotowanie i podanie tych potraw. A dokonania kucharzy oceniło najpierw jury, a później wszyscy uczestnicy imprezy, którzy przystąpili do degustacji - mówi jurorka.

Bitwa kulinarna, oprócz bojowej nazwy, nie ma w sobie nic agresywnego. Uczestnicy zgodnie przyznali, że gotowanie odbywało się w przyjemnej atmosferze, bez zbędnego stresu, a wszystko to w zgodzie z regionalną kulturą, czyli w kaszubskich strojach, przy miejscowej muzyce oraz użyciu dawnych receptur.

Tytuł arcymistrza bitwy kulinarnej 2015 otrzymała drużyna ZKP Hel, mistrzami zostali reprezentanci ZKP Dębogórze-Kosakowo, a tytuł mistrza przypadł członkom ZKP Nowa Karczma.

Przypominamy, że I Kulinarna Bitwa odbyła się 7 maja 2014 r. w restauracji Krzëwi Róg w Garczu. W szranki stanęły wtedy również trzyosobowe drużyny z trzech oddziałów Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego: Jastrzębiej Góry, Brus i Chmielna. Ich zadaniem było przygotowanie drożdżówki, zupy ziemniaczanej i sosu śledziowego w 75 minut, według tradycyjnych kaszubskich receptur. Przepisy pochodziły z wydanej przez ZKP książki kucharskiej "Smaki Kaszub".


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...