W Wejherowie powstał pierwszy w Polsce Instytut Sztuki Carvingu, czyli miejsce gdzie miłośnicy sztuki kulinarnej znajdą coś dla siebie. - Jest to miejsce gdzie będziemy przygotowywać się do konkursów, miejsce w którym zorganizujemy prelekcje na temat carvingu, żywności i zdrowego odżywiania - mówi Paweł Sztenderski, mistrz Polski w tej dyscyplinie.

Z roku na rok zwiększa się liczba zainteresowanych carvingiem.
- Carving i gastronomia idzie w jednym kierunku. Lubimy dobrze zjeść, lubimy też jak to wszystko ładnie wygląda, a łącząc gastronomię i carving, wychodzi coś ładnego - mówi Mariusz Gachewicz, prezes Carving Team Poland.
Dlatego w Wejherowie powstał pierwszy w Polsce i jeden z pierwszych w Europie Instytut Sztuki Carvingu.
- Powstaje Instytut Sztuki Carvingu, czyli miejsce gdzie łączymy różnego typu działalności w zakresie tej sztuki - działania firmowe, działania stowarzyszeniowe i działania pożytku publicznego - wyjaśnia Paweł Sztenderski, mistrz Polski w carvingu.

Pomieszczenie zostało udostępnione przez starostwo powiatowe w Wejherowie.
- Ja się bardzo cieszę, że instytut powstaje właśnie tutaj, w Wejherowie. Paweł Sztenderski szukając siedziby, zwrócił się do starostwa o użyczenie tego pomieszczenia, zgodziliśmy się - informuje Gabriela Lisius, starosta wejherowski. - Oprócz różnych stowarzyszeń, które działają na terenie powiatu, a jest ich bardzo dużo, mamy też stowarzyszenie sztuki kulinarnej, która jest jeszcze mało znana mieszkańcom tego regionu - dodaje.