27.10.2014 11:23 0

Wejherowo: Rzeźbili w owocach i warzywach

fot. Leszek Spigarski

Nie tylko z całej Polski, ale i z Czech czy Słowacji do Wejherowa przyjechali młodzi i uzdolnieni artyści rzeźbiący w owocach i warzywach. Trzy godziny - tyle czasu mieli zawodnicy na stworzenie kompozycji bankietowej.

  • Młodzi zdolni i przede wszystkim pełni pomysłów i to jest tutaj najważniejszą kwestią. Uczniowie rzeźbili kompozycje bankietowe z owoców i warzyw. W tym roku zjawiły się tu osoby początkujące, jak i profesjonaliści, osoby, które mają już na swoim koncie nagrody czy osiągnięcia w carvingu na wysokim poziomie - wyjaśnia Paweł Sztenderski, mistrz Polski w carvingu.

Zawody rozegrane zostały w dwóch kategoriach, czyli rzeźbieniu w dyni oraz rzeźbieniu warzyw i owoców. 25 zawodników w dyni stworzyło swoją wizję Wejherowa i powiatu wejherowskiego.

  • W tym roku mieliśmy 25 zawodników, w poprzednich latach było ich tylko 20. Nadesłanych zgłoszeń mieliśmy ponad 30. Po weryfikacji na podstawie nadesłanych zdjęć wybraliśmy finałową 25 - dodaje Paweł Sztenderski.

Liczył się nie tylko talent, ale przede wszystkim pomysł... Sędziami zawodów były osoby związane ze Stowarzyszeniem Carving Poland: Krzysztof Wierzba, Marek Rybacki, Mariusz Gacewicz, Paweł Sztenderski, Lubor Prohaszka, a także szefowa kuchni Klubu Olimp.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...