Sukcesem zakończyła się w środę III edycja konkursu Bursztynówka na najlepszy produkt kulinarny i rękodzielniczy oraz najaktywniejszą organizację pozarządową. W tym roku frekwencja była bardzo duża, wpłynęło 56 prac rękodzielniczych i kulinarnych. Konkurs ma promować lokalne produkty kulinarne i rękodzielnicze oraz wyróżniać najaktywniejsze NGO.
Jury w składzie- Michał Słowik (prezes Stowarzyszenia), Waldemar Szczypior (dyrektor Centrum Kultury, Sportu, Turystyki i Biblioteka w Gniewinie), Roman Drzeżdżon (regionalista, pracownik Muzeum Piśmiennictwa i Muzyki Kaszubsko Pomorskiej w Wejherowie) oraz Adam Kuhn (szef restauracji Hotelu Zamek w Krokowej) wyłoniło zwycięzców w kategoriach najlepszy produkt kulinarny i najlepszy produkt rękodzielniczy:
Zgromadzeni na finale uczestnicy konkursu wyłonili również najaktywniejszą organizację pozarządową. Przychylność uczestników i 1000 zł zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Nadolu. W związku z niewielką różnicą punktów zadecydowano również o przyznaniu nagród pieniężnych wysokości 600 zł dla organizacji, które uplasowały się na II miejscu tj. dla Kółka Rolniczego- Koła Gospodyń Wiejskich w Kierzkowie oraz dla Bractwa Rycerskiego spod Nordowej Gwiazdy.
Organizatorzy planują w przeciągu dwóch lub trzech lat, w którejś z sześciu gmin stworzyć punkt produktu lokalnego, gdzie turyści i mieszkańcy będą mogli zakupić wyroby promowane między innymi dzięki Bursztynówce.
Fot. materiały prasowe
Fot. materiały prasowe
fot. TTM
fot. TTM
fot. TTM