Wiosny za oknem nie zobaczymy, przynajmniej w najbliższym czasie, ale możemy jej szukać na przykład na talerzu. Przedstawiamy przepis na zupę zieloną z pora,cukinii z dodatkiem miodu
oprószoną migdałami.
Składniki:
- 1 duży por(wykorzystujemy część białą)
- 2 małe cukinie
- 1 szklanka bulionu warzywnego domowego
- 1 łyżka miodu (akacjowy,wielokwiatowy)
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka płatków migdałów
- szczypta bazyli Kamis
Przygotowanie:
- Cukinie umyć i pokroić w kostkę.
- Por umyć, pokroić w plasterki, chwilę obsmażyć na patelni z odrobiną oleju.
- Do garnka wlać wywar, dodać cukinię, pora i gotować do miękkości.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać miód.
- Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów i posypać nimi zmiksowaną blenderem zupę.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziecie na stronie cudaismakiregionu.blox.pl