17.02.2013 10:02 0

Gotuj z Nadmorski24: Duet pora z cukinią

Wiosny za oknem nie zobaczymy, przynajmniej w najbliższym czasie, ale możemy jej szukać na przykład na talerzu. Przedstawiamy przepis na zupę zieloną z pora,cukinii z dodatkiem miodu oprószoną migdałami.

Składniki:

  • 1 duży por(wykorzystujemy część białą)
  • 2 małe cukinie
  • 1 szklanka bulionu warzywnego domowego
  • 1 łyżka miodu (akacjowy,wielokwiatowy)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • szczypta bazyli Kamis

Przygotowanie:

  • Cukinie umyć i pokroić w kostkę.
  • Por umyć, pokroić w plasterki, chwilę obsmażyć na patelni z odrobiną oleju.
  • Do garnka wlać wywar, dodać cukinię, pora i gotować do miękkości.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać miód.
  • Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów i posypać nimi zmiksowaną blenderem zupę.

Smacznego!

Więcej przepisów znajdziecie na stronie cudaismakiregionu.blox.pl


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...