10.09.2012 13:45 0 Akademia Skutecznej Diety - Dominika Stefankiewicz - Dietetyk medyczny

Twoje zdrowie w twoich rękach

Poniżej najczęstszy plan żywieniowy człowieka pracującego...

  • 7:00 kawa z cukrem i mlekiem
  • 7:45 drożdżówka zjedzona w samochodzie w drodze do pracy, napój energetyczny
  • 8:15 kawa z cukrem i mlekiem
  • 10:00 pitny jogurt owocowy – 400 ml
  • 10:30 batonik z automatu w pracy
  • 11:15 kawa z mlekiem i cukrem
  • 14:00 zamawiana pizza do biura + 0,5 litra coli
  • 15 – 16:00 kilka czekoladowych cukierków
  • 17:30 w końcu w domu, podjadanie z lodówki: paróweczka, kabanos, kromka chleba z masłem i serem żółtym, jakieś jabłko, może 2
  • 19:00 obiad: kotlet smażony, frytki, surówka na szybko kupiona w drodze do domu
  • 21:00 2 – 3 lampki wina dla odprężenia, paluszki słone, kilka plasterków sera żółtego...

Zadziwia? Mnie już nie... codziennie przeprowadzając wywiad żywieniowy słyszę podobną wersję do tego podanego powyżej. Wszystko zjedzone jest na szybko, byle coś zjeść i nie zemdleć z głodu. Codziennie żywienie wielu osób zapracowywanych wygląda właśnie w ten sposób. Ciągły stres, pęd życia, nieodpowiednie żywienie, pozbawione wartości odżywczej, brak płynów nawadniającyh skutkuje tym, że czujesz się zmęczona, nie ma na nic sił, Twoja skóra jest ziemista, oczy podkrążone, a jedyne o czym marzysz, to o tym, żeby spać, spać ... spać. Twój organizm woła o pomoc! Żyjąc w ciągłym stresie, nie uprawiając żadnych sportów, odżywiając organizm w taki sposób sprawiasz, że powoli się poddaje, po jakimś czasie zapadnie na kilka chorób, Ty podasz mu leki, a to w niczym już mu nie pomoże.

Zadbaj o siebie od zaraz! Zapisuj to co jesz przez kilka dni. Zwróć uwagę na kilka ważnych aspektów:

  • ile wody wypijasz codziennie
  • czy i w ilu posiłkach jesz świeże warzywa
  • ile alkoholu wypijasz w tygodniu
  • ile godzin sypiasz
  • czy uprawiasz jakiś sport
  • jak często jesz w biegu
  • jak często zamawiasz jedzenia na mieście
  • jakie przerwy są pomiędzy posiłkami

7 rad, które warto zapamiętać:

  1. Wprowadź regularne posiłki – co 3 – 4 h,
  2. Zabieraj do pracy II śniadanie i lunch,
  3. I śniadanie zjedz w domu,
  4. Wypijaj 2 – 3 kaw dziennie, dołączaj je do posiłku,
  5. Wcześniej przygotuj obiad, w ten sposób ograniczysz podjadanie przed obiadem
  6. Obiad lekkostrawny zjedz do godz. 18:00
  7. Jeśli chodzisz spać później niż o 20 – 21 zjedz jeszcze lekką kolację, ale kompletnie wyeliminuj podjadanie

Jeśli masz ochotę na wino, wypij go do obiadu, pamiętaj, że codzienne wypijanie alkoholu może szkodzić Twojemu zdrowiu. Jedz powoli, staraj się rozbić sobie przerwy na jedzenie, nie jedz pracując przy komputerze, w ten sposób upośledzasz trawienie. Przynajmniej 2 razy w tygodniu poćwicz, potańcz, lub popływaj, taka aktywność pozwoli na odstresowanie Twojego organizmu.

Pamiętaj, Twoje zdrowie w Twoich rękach!

Akademia Skutecznej Diety - Dominika Stefankiewicz - Dietetyk medyczny


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...