21.11.2022 07:28 0 Materiał Partnera Materiał partnera

Byłeś w błędzie, jeśli uważałeś te produkty za niezdrowe

Materiał Partnera

Zdrowa dieta nie musi być nudna. Niektóre potrawy, które mogą wydawać się dietetycznymi grzeszkami, mogą być dla Ciebie dobre. Ważne jest, jak je przygotujesz i jak często będą gościć na Twoim stole.

Makaron

Makaron ma niską zawartość tłuszczu i soli oraz sprawia, że dłużej jesteś najedzony, więc rzadziej podjadasz lub objadasz się. Ale uważaj, co na niego nakładasz. Jeśli pokryjesz go bogatym sosem alfredo, możesz zwiększyć zawartość tłuszczu i soli.

Czerwone mięso

To musi być właściwy rodzaj: Nie mówimy tu o prime rib czy tłustych hamburgerach. Chude czerwone mięso - kiedy odetniesz cały widoczny tłuszcz - jest doskonałym źródłem białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy B12, niacyny, cynku i żelaza. Wykazano, że spożywane w małych porcjach obniża poziom "złego" cholesterolu LDL. Więcej ciekawych informacji na esomed.pl

Popcorn

Śmieciowe jedzenie, prawda? Nie do końca. To pełne ziarno, które zawiera błonnik, który pomaga Ci się nasycić. Zawiera także witaminę B, mangan i magnez oraz przeciwutleniacze, które mogą chronić Cię przed chorobami i uszkodzeniami komórek. Kluczem do zachowania zdrowego smaku jest ograniczenie soli i masła.

Masło orzechowe

Tak, ma sporo tłuszczu. Ale jest to głównie tłuszcz nienasycony, który nie jest dla Ciebie zły. Badania wykazały, że osoby, które regularnie jedzą orzechy lub masło orzechowe, są mniej narażone na choroby serca i cukrzycę typu 2 niż osoby, które jedzą je rzadko. Jest to także dobre źródło potasu. Aby w pełni wykorzystać ten fakt, wybieraj masło niesolone.

Czekolada

Chodzi o flawonoidy, które mogą pomóc Ci chronić przed uszkodzeniem komórek. Mogą też obniżyć ciśnienie krwi, poprawić przepływ krwi do mózgu i serca oraz zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych chorób serca. Ciemna czekolada jest najlepsza, ponieważ zawiera najwięcej kakao - gdzie znajdują się flawonoidy - i najmniej cukru.

Jajka

Dostarczają Ci pełną gamę witamin z grupy B i aminokwasów, które są budulcem białka. Zawierają też składniki odżywcze, których nie ma w wielu produktach, takie jak witamina D i selen. Jajka sprawiają, że czujesz się syty przez dłuższy czas, co sprawia, że są świetnym sposobem na rozpoczęcie dnia.

Kawa

Lekarze zwykli ostrzegać ludzi przed piciem kawy, jeśli byli zagrożeni chorobami serca lub udarem. Jednak obecnie badania pokazują, że nawet intensywne picie kawy nie zwiększa szans na wystąpienie tych chorób. Wypijanie trzech do pięciu filiżanek dziennie może je nawet obniżyć. Jednak zbyt duża ilość kawy może sprawić, że będziesz roztrzęsiony i źle wpłynie na Twój żołądek. Uważaj też na śmietankę i cukier.


Czytaj również: