Wokół nas każdy kicha, kaszle, roznosi zarazki. Nie trudno w takim okresie nabawić się przeziębienia czy grypy. Warto zatem szczególnie zadbać o zdrowie.
Po pierwsze witamina C. To ona podnosi odporność organizmu. Dostarczać ją można w pastylkach. Najlepsze są te z dodatkiem rutyny. Choć nie od dziś wiadomo, że najlepiej przyswajalne przez organizm jest ta w naturalnej formie. Dlatego też do naszej diety dodajmy cytrusy, czarną porzeczkę oraz dziką różę. Produkty te są źródłem drogocennej witaminy C. Ponadto w codziennym jadłospisie powinny znaleźć się zioła i dodatki (mięta, melisa, rumianek, kwiat lipy). Wywary roślinne pozytywnie wypływają na odporność i poprawiają samopoczucie.
Zapomnieć nie można o domowych antybiotykach. W tym wypadku króluje czosnek. Zawarta w nim allicyna przeciwdziała grypie. Właściwości lecznicze ma też cebula, chrzan oraz natka pietruszki. Nieoceniony w walce z przeziębieniem jest miód. Działa antywirusowo, przeciwzapalnie, wykrztuśnie oraz przeciwbólowo.
W mroźne dni pamiętać też należy o odpowiednim ubraniu, najlepiej na tzw. cebulkę. Wówczas nie będzie nam zimno, a ciało nie zostanie przegrzane. Wieczorem wybierzmy się na półgodzinny spacer, a przed snem wywietrzmy pomieszczenie.
Na koniec przepis na czosnkowy-cytrynowy syrop
Potrzebujesz 24 ząbki czosnku, 3 średniej wielkości cytryny oraz litr zimnej wody. Czosnek i cytryny bez pestek należy zmiksować i połączyć z wodą. Odstawić na 24 godziny, a następnie przecedzić. Przechowywać w lodówce, w ciemnych naczyniach. Dawkowanie mikstury: dwie łyżeczki trzy razy w ciągu dnia.