09.06.2011 11:03 0

Produkty regionalne z Pomorza pojadą na targi do Poznania

Śledź bałtycki po rybacku, brzad z Zaborów, żuławski olej rzepakowy tłoczony na zimno, likier domowy z płatków róż i zupa z dyni po chłopsku - to najlepsze wyroby i dania regionalne, które będą reprezentować województwo pomorskie podczas targów Polagra-Food w Poznaniu.

Podczas V Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego rozstrzygnięto wojewódzki etap 11. edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo „Smaki Regionów”. Impreza była doskonałą okazją do poznania i skosztowania znakomitych wyrobów żywnościowych o wysokiej jakości, wytwarzanych tradycyjnymi metodami.

Producenci regionalnych potraw od 11 lat stają w szranki ogólnopolskiego konkursu, w którym nagrodą główną jest statuetka Perły. Jego organizatorem jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Wszystkie wytwory ludzkich rąk powstały wyłącznie z lokalnych surowców, gdyż tylko takie mogą zostać wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego. Eliminacje wojewódzkie konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo „Smaki Regionów” obejmują dwie kategorie - produkt i potrawa. Pomorscy fabrykanci zaprezentowali się także poza zmaganiami konkursowymi. Na niewielkich stoiskach królowały wyroby rodzinnych masarni, wypieki pań skupionych w kołach gospodyń, wiejskie pieczywo, wędzone ryby czy lokalne nalewki.

Jury zdecydowało, że Pomorze w ogólnopolskim finale konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo w Poznaniu na najlepsze wyroby i dania regionalne będzie reprezentować pięć wyrobów - śledź bałtycki po rybacku, brzad z Zaborów, żuławski olej rzepakowy tłoczony na zimno, likier domowy z płatków róż i zupa z dyni po chłopsku. Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo „Smaki Regionów” odbywa się od 2001 roku.

Izabella Byszewska, wówczas redaktor naczelna tygodnika „Gospodyni”, wymyśliła „Smaki Regionów” jako sposób na promowanie polskich regionalnych i lokalnych produktów żywnościowych. Do pomocy włączyły się ośrodki doradztwa rolniczego z całego kraju. Obecnie konkurs jest dwuetapowy. W czasie finałów regionalnych jury wybiera zwycięzców w czterech kategoriach - produkt pochodzenia roślinnego, produkt pochodzenia zwierzęcego, napoje i produkty mieszane oraz najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez krajową kapitułę spośród produktów nominowanych w regionach do prestiżowej nagrody Perła.

Laureaci eliminacji wojewódzkich XI konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo „Smaki Regionów 2011”:

Nominacje do ogólnopolskiej nagrody „Perła 2011”:

  • zupa z dyni po chłopsku (Magdalena Kostuch i Małgorzata Klimowicz z Chmielna)
  • śledź bałtycki po rybacku (Mirosława Gawryszewska-Górczyńska z Sasina, gm. Choczewo)
  • brzad z Zaborów (Barbara Sałata z Wiela, gm. Karsin)
  • żuławski olej rzepakowy tłoczony na zimno (Irena Janczukowicz-Kosewska z Kowal, gm. Kolbudy)
  • likier domowy z płatków róż (Barbara Grocholska ze Słupska)

I. Kategoria „produkty pochodzenia zwierzęcego”:

a) produkty i przetwory mięsne (ex-aequo):

  1. jagnięcina pomorska (Brygida i Andrzej Kąkol z Mojuszewskiej Huty, gm. Sierakowice)
  2. kiełbasa gburska (Dorota Łosińska z Górek, gm. Karsin)

b) produkty i przetwory z ryb: 1. śledź w kwasie chlebowym (Halina Łuc ze Słajszewa, gm. Choczewo)

c) produkty mleczne:

  1. ser kozi rakowiecki (Łukasz Mucha z Rakowca, gm. Gniew)

wyróżnienia: - pasztet z gęsi pomorskiej (Katarzyna Zacharewicz ze Słajszewa, gm. Choczewo) - gęsina (Genowefa Kramek z Sasina, gm. Choczewo)

II. Kategoria „produkty pochodzenia roślinnego”:

a) przetwory owocowe (ex-aequo):

  1. konfitura z truskawek kaszubskich (Stowarzyszenie Kobiet ze Zgorzałego, gm. Stężyca)
  2. żurawina przecierana (Maria Jońca, gm. Dębnica Kaszubska)
  3. konfitura borówkowa z Borów Tucholskich (Teresa Kropidłowska z Łęgu, gm. Czersk)

b) produkty zbożowe:

  1. chleb razowy, zwany śrutowym (Elżbieta Gornowicz z Osówka, gm. Osieczna)

c) wyroby cukiernicze:

  1. bómbóny z dekla (Koło Gospodyń Wiejskich z Pączewa, gm. Skórcz)

wyróżnienie:

  • owsianki (Koło Gospodyń Wiejskich z Gnieżdżewa, gm. Puck)

III. Kategoria „napoje regionalne”:

a) napoje bezalkoholowe:

  1. ocet jabłkowy (Barbara Grocholska ze Słupska)

b) napoje alkoholowe:

  1. nalewka wiśniowa (Koło Gospodyń Wiejskich z Małego Klincza, gm. Kościerzyna)

wyróżnienia:

  • maliniak – miód pitny (Karolina Cegłowska z Gdańska)
  • malinówka leśna (Adam Pozorski z Wirt, gm. Zblewo)
  • wino z głożyny (Ireneusz Grocholski ze Słupska)
  • nalewka z kwiatu lipy (Barbara Zajc z Gdańska)
  • nalewka orzechowa (Zygfryd Drąg z Wiela, gm. Karsin)

IV. Kategoria „najlepsza potrawa regionalna:

  1. Dagmara Mazurek, Lidia Kuśnierz (Mermet, gm. Lubichowo) – za żurawinę z jabłkami oraz placki ziemniaczane z konfiturą mermecką
  2. Halina Rogińska, Urszula Laskowska (Kaliska Kościerskie, gm. Kościerzyna) – za zupę rybną i lina w śmietanie
  3. Magdalena Kostuch, Małgorzata Klimowicz (Chmielno) – za zupę z dyni po chłopsku i schab pod chłopska pierzyną

wyróżnienia:

  • Bernadeta Puzdrowska, Natalia Paracka (Ostrzyce, gm. Somonino) – za sëszonkę i morënkę z patelni
  • Andrzej Ławniczak, Natalia Sawirska (Gdynia) – za zupę bursztynową i pierś z gęsi dębogórskiej duszoną w towarzystwie piure z bobu, podaną na pierzynce warzywno-owocowej

Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...