Na listę produktów tradycyjnych wpisano dwie nowe potrawy z Pomorza: żur z Kaszub i rybę na kwaśno. Pomorskie zarejestrowało 158 produktów tradycyjnych i z tą liczbą zajmuje drugie miejsce w kraju.
Listę produktów tradycyjnych prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W ubiegłym półroczu lista wzbogaciła się o kilka produktów
fot. www.minrol.gov.pl
Liczba produktów tradycyjnych w poszczególnych województwach
Wniosek o wpis żuru z Kaszub na listę do marszałka województwa pomorskiego złożyła Małgorzata Brunka, Skorzewo gm. Kościerzyna. Żur był tradycyjną potrawą spożywaną na Kaszubach w okresie Wielkiego Postu. Na Kaszubach żur kwaszono w specjalnych glinianych lub kamionkowych garnkach, nazywanych „żurownikami". Wniosek o wpis ryby na kwaśno na listę do marszałka województwa pomorskiego złożyła Teresa Piechowska, Korne, gm. Konarzyny. Potrawa ta, w zależności od regionu, różni się niekiedy gatunkiem ryby, z której jest przyrządzana. Składnikami potrawy są: kawałki filetowanej ryby pokrojonej na małe kawałki, kiszona kapusta drobno posiekana lub zmielona oraz przyprawy.
Produkt może zgłosić każdy wytwórca – i przedsiębiorstwo, i osoba prywatna, i stowarzyszenie. Wiele produktów zgłaszają koła gospodyń wiejskich. Jednak nie każdy wyrób może znaleźć się na liście. Jednym z warunków jest udowodnienie, że dana receptura jest wykorzystywana niezmiennie od co najmniej 25 lat i wykonywana przy użyciu tych samych tradycyjnych metod.