14.12.2014 08:33 0

Gotuj z Nadmorski24.pl: Świąteczny piernik

Zdzisława z Choczewa przedstawia przepis na pyszny piernik świąteczny. Do naszego ciasta dodajemy dżem z czarnej porzeczki oraz kwaśne jabłka.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • pół kostki margaryny
  • 2 jaja
  • 1 łyżka duża kawy
  • 1 łyżka duża kakao
  • 1 łyżeczka mała sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • pół słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 jabłka kwaśne

Przygotowanie:

Tłuszcz rozpuścić, dodać cukier i jaja - rozmieszać. Dodać mleko, kawę, kakao, przyprawę do piernika –rozmieszać. Dodać mąkę, sodę połączyć i dobrze wymieszać. Jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Dodać dżem oraz bakalie. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...