Majówka rozpoczyna sezon na świeżym powietrzu. Większość szykuje się już do pierwszego w 2015 roku grilla. Kaloryczny, ale pyszny powoli staje się polską tradycją.
Wszechobecny zapach pieczonej kiełbaski oznajmia, że sezon właśnie się rozpoczął. Koszt takiej imprezy do wysokich nie należy, dlatego chętnie organizujemy spotkania z przyjaciółmi. Na ulotkach z marketów jednorazowe grille zdobią pierwsze strony, ich promocyjna cena – 9,90 zł zachęca do zakupu.
Taniego grill do zdrowych zabaw zaliczyć nie można. Jedna, pyszna kiełbaska z grilla dostarcza nam 240 kcal, karkówka – 400 kcal. Do tego gazowane napoje, alkohol i przekąski. Łatwo zatem sprawić, by na naszym talerzy znalazła się bomba kaloryczna. Pamiętajmy, że dzienna dawka energetyczna w przypadku kobiet wynosi 2400 kcal. Mężczyźni nie powinni natomiast w ciągu dnia przekraczać 3000 kcal.
Nie oznacza to, że na majówce powinniśmy wszystkiego sobie odmawiać. Z grilla wybierajmy chude mięso, ryby i warzywa. Do tego długie spacery, jazda na rowerze i gry zespołowe, a przez kilka dni wolnego naładujemy baterie do wakacyjnego urlopu.
Kilka zasad zdrowego grillowania:
Tak więc urządzając grilla nie zapomnijmy o zdrowiu własnym oraz zdrowiu naszych znajomych i rodziny. Tych kilka zasad pozwoli nam się cieszyć magicznymi chwilami na świeżym powietrzu oraz uchroni nas od nieprzyjemnych skutków nieprawidłowego używania opisywanego przedmiotu. Tak więc wszyscy cieszmy się wspólnym grillowaniem!