Przepisów na faworki jest wiele, metod wykonania również. My przedstawiamy wam najprostszy i najszybszy, tak aby jeszcze dziś zdążyć z przygotowaniem. Pamiętajmy, żeby faworki były wystarczająco słodkie i pulchne. Dobre ciasto powinno z łatwością rozciągać się w naszych dłoniach. Zobaczmy jak wygląda przepis przesłany przez naszą czytelniczkę - Zdzisławę z Choczewa.
FAWORKI BŁYSKAWICZNE /PORCJA NA 0,8 kg/
Składniki:
Do przesianej mąki dodać sól, cukier, żółtka, spirytus, śmietanę. Zagnieść ciasto. Masa powinna mieć konsystencję ciasta na pierogi. Ciasto zbijać przez kilka minut wałkiem, rozwałkować bardzo cienko, pokroić na paski o wymiarach 2x7 cm, naciąć w środku i przewijać. Smażyć w tłuszczu z obu stron na kolor jasnozłoty. Faworki wyjąć odsączyć, posypać cukrem pudrem.
Kolejne etapy przygotowywanie faworków: