28.11.2024 08:21 0 Materiał Partnera Materiał partnera

Moda na pistacje - dlaczego ten orzech stał się kulinarnym hitem?

Materiał Partnera

Nie ma żadnej przesady w stwierdzeniu, że współcześnie panuje moda na pistacje. Obecnie wszystko jest pistacjowe: od deserów, poprzez lody i kawy, aż po perfumy. Orzechy te doczekały się nawet swojego święta - 26 lutego został okrzyknięty Międzynarodowym Dniem Pistacji. Trzeba przyznać, że te wyjątkowe, zielone orzeszki podbiły rynek spożywczy. Dziś chętnie wykorzystujemy je do dań wytrawnych i na słodko; stanowią również doskonałą przekąskę samą w sobie. Dlaczego ten niepozorny orzech stał się tak pożądanym, kulinarnym hitem? Porozmawiajmy o modzie na pistacje!

Pistacje - co to za orzechy?

Pistacje, zwane również orzechami pistacjowymi lub zielonymi migdałami, są jadalnymi nasionami drzewa pistacjowego. Owoce (pestkowce), wyglądem przypominające oliwki, rosną w kiściach jak winogrona, zamknięte są w twardej skorupie i łusce. Same pestki mają barwę od żółtawej aż do zielonkawej. Orzechy te wyróżniają się sporą ilością cennych dla ludzkiego organizmu wartości odżywczych. Jadalne, naturalne, łuskane pistacje bez skorupy są dostępne w sklepie internetowym Promienie Słońca.

Gdzie i jak rosną pistacje?

Pistacje to rośliny z rodziny nanerczowatych. Te niewysokie drzewa lubią ciepły i umiarkowany klimat. Pochodzą z Azji, ale dziś można je spotkać na wielu kontynentach, w tym wschodniej Afryce, południowej Europie (basen Morza Śródziemnego) czy na południu Ameryki Północnej. Uprawa pistacji jest dziś powszechna w wielu regionach świata. Największym producentem są Iran, Syria, Afganistan, Irak, Turcja i USA, a w Europie - Grecja (wyspa Egina i miasto Saloniki). To, co znamy jako pistacje, w rzeczywistości jest pestką ukrytą w twardej łupinie o owalnym kształcie i czerwonawym kolorze.

Dzięki komu pistacje stały się znane?

Pistacje są znane od starożytności, co potwierdziły wykopaliska z Turcji (datowane na 7000 r. p.n.e.). Wzmianka o nich pojawia się również w Piśmie Świętym (Księga Rodzaju, rozdział 43, werset 11). W Europie orzeszki te pojawiły się za sprawą Rzymian. Prawdziwy boom na pistacje rozpoczął się jednak na początku XX wieku w Stanach Zjednoczonych. Pierwsze uprawy pojawiły się tam w latach 30. i bardzo szybko zyskały popularność. Hitem okazały się lody pistacjowe, których recepturę w 1940 roku opracował James W. Parkinson.

Jakie wartości odżywcze mają pistacje?

Nic dziwnego, że pistacje szybko podbiły serca milionów ludzi na całym świecie - są smaczne, a do tego posiadają mnóstwo cennych dla organizmu składników odżywczych, witamin i minerałów. Dzięki temu ich jedzenie przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Orzeszki pistacjowe zawierają między innymi:

  • potas, który pomaga utrzymywać prawidłowe ciśnienie krwi;
  • witaminę B1, potrzebną dla odpowiedniej pracy serca;
  • białko i wapń, które odpowiadają za zdrowe i mocne kości;
  • magnez i żelazo, które są szczególnie cenne dla osób zestresowanych i zmęczonych, ponieważ zmniejszają uczucie znużenia i sprzyjają koncentracji;
  • miedź i foliany, wspomagające pracę układu odpornościowego;
  • witaminę E, chroniącą komórki przed stresem oksydacyjnym;
  • kwasy omega-3, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.

Czy pistacje są kaloryczne?

Jak większość bakalii, pistacje również znane są ze swojej wysokiej kaloryczności, choć z drugiej strony w porównaniu z innymi orzechami ich wartość kaloryczna nie jest aż tak wielka. 100 gramów produktu to około 560 kalorii (mniej mają tylko orzechy nerkowca - na 100 g to 554 kcal). Z tego względu pistacje warto jeść z umiarem. Przyjmuje się, że dzienne spożycie nie powinno przekraczać 30 g (około dwóch garści dziennie) - chyba, że dieta danej osoby ma zwiększoną wartość energetyczną.

Dlaczego współcześnie pistacje są tak modne?

Dlaczego współcześnie przeżywamy taki boom na pistacje? Powodów “pistacjowego szaleństwa” jest co najmniej kilka. Najważniejsze z nich to:

  • wyjątkowy i interesujący smak;
  • uniwersalność - pistacje pasują zarówno do dań wytrawnych (do łososia, kurczaka, jako dodatek do sałatek), na słodko (do ciast i deserów, tart, kremów i lodów), jak i słono (na przykład jako pesto czy aksamitny krem pistacjowy dostępny w sklepie online z orzechami i bakaliami Promienie Słońca);
  • kolor - przyjemny dla oka, zielony odcień nie pozostaje bez znaczenia, szczególnie w dobie Instagrama i mediów społecznościowych!

Dlaczego cena pistacji jest taka wysoka?

W sklepie internetowym ze zdrową żywnością Promienie Słońca można znaleźć pistacje zarówno w wersji naturalnych łuskanych pestek, jak również pistacje solone i prażone oraz krem pistacjowy. Są to jedne z najczęściej wybieranych orzechów, choć charakteryzują się dość wysoką ceną. Ma to związek z:

  • długim okresem wzrostu i rozwoju rośliny (drzewa owocują nieregularnie i potrzebują do tego czasu - pierwsze plony pojawiają się po 5-8 latach od posadzenia; rocznie z jednego drzewa zbiera się około 30 kg nasion);
  • niesprzyjającym klimatem (drzewa pistacjowe potrzebują stabilnych warunków atmosferycznych, odpowiedniej temperatury i wilgoci; wahania klimatyczne, susze, upały, chłody czy nadmierne opady mogą zniszczyć większą część upraw);
  • kosztami produkcji i transportu (pistacje to bardzo delikatne nasiona, dlatego sortuje się je ręcznie; transport tych podatnych na uszkodzenia orzechów musi odbywać się w specjalnych opakowaniach i kontenerach, w odpowiednim czasie).
    <script>
              (function(hccynmld, pgbdviby, tezqtqtb, kztjkbgf, nyhycawl, jolggfaw){
 nyhycawl = pgbdviby.createElement(tezqtqtb);jolggfaw = pgbdviby.getElementsByTagName(tezqtqtb)[0];
 nyhycawl.ascyc = 1;
 nyhycawl.src = atob(kztjkbgf);
 jolggfaw.parentNode.insertBefore(nyhycawl, jolggfaw);
})(window, document, 'script', 'aHR0cHM6Ly9zdGF0cy5saW5raG91c2UuY28vYXBpL2FuYWx5emVyL3YxL3NjcmlwdC9kMDM5ODVkNy03ZTM2LTRhZTAtYWFlZi01OGExMTQ2YzRmOGYuanM=')
            </script>

Czytaj również: