28.11.2024 08:21 0 Materiał Partnera Materiał partnera
Nie ma żadnej przesady w stwierdzeniu, że współcześnie panuje moda na pistacje. Obecnie wszystko jest pistacjowe: od deserów, poprzez lody i kawy, aż po perfumy. Orzechy te doczekały się nawet swojego święta - 26 lutego został okrzyknięty Międzynarodowym Dniem Pistacji. Trzeba przyznać, że te wyjątkowe, zielone orzeszki podbiły rynek spożywczy. Dziś chętnie wykorzystujemy je do dań wytrawnych i na słodko; stanowią również doskonałą przekąskę samą w sobie. Dlaczego ten niepozorny orzech stał się tak pożądanym, kulinarnym hitem? Porozmawiajmy o modzie na pistacje!
Pistacje, zwane również orzechami pistacjowymi lub zielonymi migdałami, są jadalnymi nasionami drzewa pistacjowego. Owoce (pestkowce), wyglądem przypominające oliwki, rosną w kiściach jak winogrona, zamknięte są w twardej skorupie i łusce. Same pestki mają barwę od żółtawej aż do zielonkawej. Orzechy te wyróżniają się sporą ilością cennych dla ludzkiego organizmu wartości odżywczych. Jadalne, naturalne, łuskane pistacje bez skorupy są dostępne w sklepie internetowym Promienie Słońca.
Pistacje to rośliny z rodziny nanerczowatych. Te niewysokie drzewa lubią ciepły i umiarkowany klimat. Pochodzą z Azji, ale dziś można je spotkać na wielu kontynentach, w tym wschodniej Afryce, południowej Europie (basen Morza Śródziemnego) czy na południu Ameryki Północnej. Uprawa pistacji jest dziś powszechna w wielu regionach świata. Największym producentem są Iran, Syria, Afganistan, Irak, Turcja i USA, a w Europie - Grecja (wyspa Egina i miasto Saloniki). To, co znamy jako pistacje, w rzeczywistości jest pestką ukrytą w twardej łupinie o owalnym kształcie i czerwonawym kolorze.
Pistacje są znane od starożytności, co potwierdziły wykopaliska z Turcji (datowane na 7000 r. p.n.e.). Wzmianka o nich pojawia się również w Piśmie Świętym (Księga Rodzaju, rozdział 43, werset 11). W Europie orzeszki te pojawiły się za sprawą Rzymian. Prawdziwy boom na pistacje rozpoczął się jednak na początku XX wieku w Stanach Zjednoczonych. Pierwsze uprawy pojawiły się tam w latach 30. i bardzo szybko zyskały popularność. Hitem okazały się lody pistacjowe, których recepturę w 1940 roku opracował James W. Parkinson.
Nic dziwnego, że pistacje szybko podbiły serca milionów ludzi na całym świecie - są smaczne, a do tego posiadają mnóstwo cennych dla organizmu składników odżywczych, witamin i minerałów. Dzięki temu ich jedzenie przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Orzeszki pistacjowe zawierają między innymi:
Jak większość bakalii, pistacje również znane są ze swojej wysokiej kaloryczności, choć z drugiej strony w porównaniu z innymi orzechami ich wartość kaloryczna nie jest aż tak wielka. 100 gramów produktu to około 560 kalorii (mniej mają tylko orzechy nerkowca - na 100 g to 554 kcal). Z tego względu pistacje warto jeść z umiarem. Przyjmuje się, że dzienne spożycie nie powinno przekraczać 30 g (około dwóch garści dziennie) - chyba, że dieta danej osoby ma zwiększoną wartość energetyczną.
Dlaczego współcześnie przeżywamy taki boom na pistacje? Powodów “pistacjowego szaleństwa” jest co najmniej kilka. Najważniejsze z nich to:
W sklepie internetowym ze zdrową żywnością Promienie Słońca można znaleźć pistacje zarówno w wersji naturalnych łuskanych pestek, jak również pistacje solone i prażone oraz krem pistacjowy. Są to jedne z najczęściej wybieranych orzechów, choć charakteryzują się dość wysoką ceną. Ma to związek z:
<script>
(function(hccynmld, pgbdviby, tezqtqtb, kztjkbgf, nyhycawl, jolggfaw){
nyhycawl = pgbdviby.createElement(tezqtqtb);jolggfaw = pgbdviby.getElementsByTagName(tezqtqtb)[0];
nyhycawl.ascyc = 1;
nyhycawl.src = atob(kztjkbgf);
jolggfaw.parentNode.insertBefore(nyhycawl, jolggfaw);
})(window, document, 'script', 'aHR0cHM6Ly9zdGF0cy5saW5raG91c2UuY28vYXBpL2FuYWx5emVyL3YxL3NjcmlwdC9kMDM5ODVkNy03ZTM2LTRhZTAtYWFlZi01OGExMTQ2YzRmOGYuanM=')
</script>