07.10.2021 16:39 0 mat.pras. Materiał partnera

Zmywarki gastronomiczne, zmywarki kapturowe - niezbędne wyposażenie restauracji

Fot. mat. pras

Zmywanie naczyń jest podstawową rzeczą w każdym domu, jak i restauracji. Jedni uwielbiają tą czynność, inni wręcz nienawidzą. Zarówno w domu. jak i w gastronomii z pomocą przychodzą zmywarki. Sprzęt AGD, który znacznie potrafi ułatwić życie. Zmywarka od wielu lat jest podstawowym wyposażeniem każdej kuchni. Niektórym wręcz ciężko wyobrazić sobie funkcjonowanie bez tego sprzętu. Badania wskazują, że zmywarki zaraz po kuchenkach i lodówkach to najczęściej wybierany sprzęt AGD. 

Wielkim plusem zmywarek jest oszczędność wody. Nowoczesne zmywarki z trybem Eko zużywają jedynie 6 litrów zimnej wody, podczas gdy ręczne zmywanie wymaga jej nawet 90 litrów. Zmywarka skraca również czas jaki spędzamy na zmywaniu, a później wycieraniu zastawy. Zmywarka w domowym zaciszu jest niezwykle przydatna, tym bardziej w lokalach gastronomicznych jest to sprzęt niezbędny. W restauracjach naczyń jest znacznie więcej, a procesowi są stawiane wysokie wymagania higieniczne gastroprodukt.pl. Zmywarki gastronomiczne spełniają wymogi oraz oszczędzają czas pracowników. Jaki model urządzenia warto wybrać do profesjonalnej kuchni? Czym różni się zmywarka kapturowa od gastronomicznej?   1. Zmywarka kapturowa 2. Zmywarka gastronomiczna 3. Zmywarki gastronomiczne- czym kierować się przy wyborze?  

Zmywarka kapturowa

Zmywarki  kapturowe od zwykłych różnią się wysoką wydajnością, szybkim cyklem zmywania i doskonałą higieną. Zmywarki kapturowe przystosowane, są do mycia dużej ilości naczyń różnych rozmiarów w krótkim czasie, co znacznie skróci czas pracy pracowników. Profesjonalne zmywarki kapturowe mają dużą moc, co przekłada się na lepszą wydajność w myciu. Umożliwia czyszczenie wielu kształtów naczyń. Od małych talerzy do dużych tac, garnków czy pojemników. Funkcja wyparzania naczyń zapewnia wysoki poziom higieny, który odpowiada wymogą sanepidu. Zmywarki kapturowe wewnątrz posiadają kosz oraz miejsce na sztućce co ułatwia zagospodarowanie przestrzeni. Zmywarka kapturowa jest bardzo łatwa w użytku. Nie wymaga specjalnego przeszkolenia pracowników, co również pomaga zaoszczędzić czas. Zmywarki kapturowe wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej, co sprawia że jest odporna na uszkodzenia. 

Zmywarka gastronomiczna kapturowa sprawdzi się świetnie wszędzie, gdzie wymagane jest zmywanie dużej ilości naczyń w krótkim czasie. Urządzenia możemy kupić z dozownikiem płynu myjącego lub płynu nabłyszczającego, co pozwala zaoszczędzić sporo pieniędzy. Wyposażone, są również w sterowanie elektroniczne.

Rozładunek i załadunek jest bardzo łatwy. Konstrukcja zmywarek kapturowych została stworzona tak, aby nie trzeba było się schylać. Podstawa nośnika jest na tyle wysoka. Zmywarki kapturowe to niewątpliwie jedne z najbardziej niezawodnych i wydajnych maszyn myjących.  

Zmywarka gastronomiczna

Wyposażenie gastronomii nie może się obyć bez zmywarki. Zmywarki gastronomiczne od tych domowych znacznie różnią się wydajnością oraz pojemnością komory. Bardzo ważną kwestią jest również podgrzewanie wody do wysokiej temperatury. Wymogi BHP mówią o tym, że zmywarki w gastronomii muszą mieć funkcję wyparzania. Pomaga to nie tylko w usunięciu zabrudzeń, ale również dezynfekuje. Właściwie dobrana zmywarka przemysłowa oszczędza nie tylko nasz czas, ale i pieniądze.

W ofercie sklepu możemy znaleźć zmywarki:

• do szkła, 
• do naczyń,
• zmywarki kapturowe,
• zmywarki do tac i garnków,
• zmywarki do koszy piekarniczych. 

Różne rodzaj naczyń mogą wymagać od nas zakupienia innych typów zmywarek, dlatego ich producenci oferują całą gamę urządzeń do wyparzania i mycia naczyń i sztućców, które mogą spełnić wymagania nawet najbardziej wybrednych przedsiębiorców. Za odpowiednią jakość mycia odpowiadają dwie pary ramion myjąco-płuczących. 

Jeśli trudno jest zdecydować jaka zmywarka będzie potrzebna to dobrym rozwiązaniem może być wybór zmywarki uniwersalnej. Odpowiednio dobrana zmywarka gastronomiczna z funkcją wyparzania nie tylko skraca czas czyszczenia naczyń czy sztućców, ale i znacznie podnosi poziom ich czystości.

W dużych lokalach gastronomicznych, warto jest zdecydować się na zmywarkę kapturową.  

Zmywarki gastronomiczne- czym kierować się przy wyborze?

Wybór zmywarki do lokalu gastronomicznego jest bardzo ciężki, ale też ważny. Na co należy zwrócić uwagę przy wyborze zmywarki gastronomicznej?

• sposób ładowania naczyń do zmywarki- zmywarki różnią się ładowaniem naczyń. Istnieją zmywarki z ładowaniem od góry, od przodu i szufladkowo. Dwa ostatnie sprawdzą się najlepiej  małych lokalach.
• programy mycia- mogą się różnić czasem oraz temperaturą. Najlepiej wybrać takie, które mają kilka programów do wyboru.
• twardość wody- im woda twardsza, tym należy używać więcej uzdatniaczy
• zasilanie- niektóre modele wymagają przystosowania sieci energetycznej oraz specjalnych gniazd
• ciśnienie robocze zimnej wody 

  Zmywarki gastronomiczne bardzo ułatwiają prace restauracji. Ważne, aby wybrać odpowiednią zmywarkę do naszego lokalu. Dzięki temu zaoszczędzimy wiele czasu i pieniędzy.

Fot. mat. pras Fot. mat. pras Fot. mat. pras Fot. mat. pras Fot. mat. pras
 


Czytaj również: