19.04.2019 16:00 2 PM/pomorskie.eu
W tym roku więcej niż w ubiegłym zapłacimy za białą kiełbasę, chrzan, masło czy słodycze, nie zmieniła się natomiast średnia cena jajka. Główny Urząd Statystyczny i Urząd Statystyczny w Gdańsku przygotował dane dotyczące wielkanocnych smakołyków.
W tym roku za jajko średnio zapłacimy 0,78 zł, za białą kiełbasę do żurku 19,19 zł, z za kilogram mąki 2,71 zł. W porównaniu do ubiegłego roku najbardziej podrożała czekolada mleczna, za którą zapłacimy średnio 3,80 zł - więcej o ponad 11 proc. Droższe są też szynka wieprzowa - ok. 32,30 zł za kg, mięso wieprzowe bez kości i schab - 19,6 zł za kg, twaróg - 13,60 zł za kg, pasztet mięsny - 19,70 zł za kg oraz babka i ciasta drożdżowe - 21,5 zł za kg.
Taniej o ponad 12 proc. za to można kupić kurczaka - 6,70 zł za kg. Spadła też cena mięsa wołowego bez kości - 36,3 zł za kg oraz żurku i barszczu białego w proszku - 1,90 zł za opakowanie 50 g. W tym roku średnia cena jajka na targowisku wynosi 0,78 zł za sztukę. W stosunku do 2018 r. cena ta nie zmieniła się.
– Polak rocznie zjada średnio 139 jajek - dane za 2017 roku i liczba ta jest najbliższa danym z 1960 roku - wtedy statystyczny Polak zjadał 143 jajka w ciągu roku. Najwięcej jaj jedliśmy w 1980 roku, kiedy to dziennie zjadaliśmy średnio ponad 0,5 jajka - 223 na mieszkańca Polski rocznie. Z kolei jedna kura rocznie niesie 219 jaj, a w Polsce rocznie produkowanych jest 11 mld jajek – informuje Główny Urząd Statystyczny.
Grafika dotycząca świątecznych statystyk wraz z danymi jest dostępna tutaj.