15.11.2014 15:09 0

Gotuj z Nadmorski24.pl: Ciasto wiśniowe z nutellą

Zdzisława z Choczewa zaprasza do przygotowania pysznego ciasta wiśniowego z nutellą. Ciasto łączy w sobie słodki chrupiący spód, puszystą piankę i nutkę lekko kwaśnych wiśni.

Składniki:

  • 1 paczka sucharów
  • 400 g Nutellii
  • 500 ml śmietany 30%
  • 500 g serka homogenizowanego
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • wiśnie z kompotu
  • 2 wiśniowe galaretki   Przygotowanie ciasta zaczynamy od zrobienia „nutellowego” spodu. Najpierw dokładnie kruszymy suchary, można to zrobić wałkiem lub w jakiś inny kreatywny sposób. Następnie do sucharów dodajemy Nutellę i mieszamy łyżką lub ręką, do całkowitego połączenia składników. Gotową masę przekładamy na blachę  (wyłożoną folią spożywczą).

Kolejny etap to przygotowanie masy serowej. Ubijamy śmietanę, gdy będzie sztywna dodajemy do niej serki homogenizowane i delikatnie mieszamy. W 50 ml gorącego mleka rozpuszczamy żelatynę i gdy ostygnie dodajemy do białej masy, również delikatnie mieszając. Przekładamy całość na warstwę nutellową i odkładamy do zastygnięcia.

W 900 ml wody rozpuszczamy galaretki i dodajemy cukier. Wiśnie z kompotu układamy na sztywnej masie serowej, całość zalewamy tężejącą galaretką. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...