Tarta to najbardziej wszechstronne ciasto. Można ją podawać z serem, truskawkami, mięsem, budyniem, czyli w wielu kombinacjach na słodko jak i na ostro. My polecamy dziś tartę z aromatyczną cebulą i bekonem.
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Najpierw przygotowujemy ciasto. Mąkę mieszamy z solą i masłem. Wszystko razem ugniatamy. Następnie mieszamy drożdże z wodą i dodajemy do kruszonki i ugniatamy masę. Ugniecione ciasto odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Po włożeniu ciasta do formy nakłuwamy je widelcem i zabieramy się za przygotowywanie farszu.
W pierwszym etapie kroimy w kostkę bekon i podsmażamy go tak żeby się zarumienił. Cebulę kroimy w plasterki i również podpiekamy na patelni. Śmietanę mieszamy z mlekiem i jajkami, przyprawiamy ją solą i pieprzem.
Farsz układamy na cieście i zalewamy masą śmietanową. Następnie tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika (220°C) i pieczemy 35 minut.