12.08.2014 14:45 0
Dzisiaj polecamy przepis na czekoladowe Brownie. Ciasto jest ciężkie i gliniaste. Można nawet śmiało powiedzieć, że wygląda jak zakalec. W smaku jest jednak wspaniałe i mocno czekoladowe.
Składniki:
Wykonanie:
W kąpieli wodnej rozpuszczam dwie tabliczki czekolady (jedną mleczną, drugą gorzką) i masło. Staram się nie podgrzać masy zbyt bardzo. Drugą tabliczkę mlecznej czekolady trę w wiórki i odstawiam do lodówki.
Włączam piekarnik, aby nagrzał się do temperatury 160 stopni.
Następnie ubijam jajka z cukrem na pulchną masę i na koniec dodaję aromat waniliowy. Później dodaję masę czekoladową i mieszam mikserem na wolnych obrotach. Na sam koniec wsypuję mąkę i sól i znowu powoli mieszam mikserem.
Wylewam gotową masę na okrągłą blaszkę o średnicy 28 cm, posypuję tartą czekoladą i wstawiam do piekarnika na 20 minut.
Polecamy podawanie z lodami z kawałkami czekolady i malinami.
Więcej przepisów znajdziecie na blogu Domowej Bogini.
Smacznego!