12.08.2014 14:45 0

Gotuj z Nadmorski24.pl: Brownie czekoladowe

domowa-bogini.blogspot.com

Dzisiaj polecamy przepis na czekoladowe Brownie. Ciasto jest ciężkie i gliniaste. Można nawet śmiało powiedzieć, że wygląda jak zakalec. W smaku jest jednak wspaniałe i mocno czekoladowe.

Składniki:

  • trzy tabliczki czekolady (razem 300 g): dwie mleczne i jedna gorzka
  • 200 g masła (kostka)
  • 3 jajka
  • 240 g cukru
  • niepełna szklana przesianej mąki
  • odrobinę olejku waniliowego
  • 3 szczypty soli

Wykonanie:

W kąpieli wodnej rozpuszczam dwie tabliczki czekolady (jedną mleczną, drugą gorzką) i masło. Staram się nie podgrzać masy zbyt bardzo. Drugą tabliczkę mlecznej czekolady trę w wiórki i odstawiam do lodówki.

Włączam piekarnik, aby nagrzał się do temperatury 160 stopni.

Następnie ubijam jajka z cukrem na pulchną masę i na koniec dodaję aromat waniliowy. Później dodaję masę czekoladową i mieszam mikserem na wolnych obrotach. Na sam koniec wsypuję mąkę i sól i znowu powoli mieszam mikserem.

Wylewam gotową masę na okrągłą blaszkę o średnicy 28 cm, posypuję tartą czekoladą i wstawiam do piekarnika na 20 minut.

Polecamy podawanie z lodami z kawałkami czekolady i malinami.

Więcej przepisów znajdziecie na blogu Domowej Bogini.

Smacznego!


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...