08.02.2017 04:00 0 Redakcja
Pizza po kaszubsku, férkasë, bezglutenowe potrawy oraz rozmaite produkty wystawców - wszystko to czeka na uczestników targów kulinarnych FOOD-to-GO w Gdańsku. Podczas wydarzenia gotować będą goście specjalni, a głównym punktem menu będzie kuchnia kaszubska.
Podczas targów FOOD-to-GO zwiedzający będą mogli wziąć udział w pokazach przygotowania tradycyjnych kaszubskich potraw. Na gdańskich targach zobaczymy m.in. Tomasza Fierke, znanego pod pseudonimem Kucharz z Kaszub. Internauci kojarzą go z serwisu YouTube, gdzie słynie z przyrządzania tradycyjnych potraw w odświeżonej formie. Podczas wydarzenia przygotuje m.in. frékasë, czyli kaszubską potrawkę z kurczaka oraz pizzę z zastosowaniem kaszubskich produktów.
Wśród gości specjalnych pojawią się również m.in. Jola Słoma i Mirek Trymbulak – autorzy kulinarnych książek i programów telewizyjnych. Specjalizują się głównie w daniach wegańskich i bezglutenowych, a zaserwują kaszubską zupę brzadową. Obecne będzie również finalistka programu „Master Chef” - Klaudia Budny, która przyrządzi wyjątkowy deser. Z kolei o kaszubski klimat zadba Marta Truskolawska-Plichcińska, która zaprezentuje wielkanocne dekoracje inspirowane regionem.
Tegoroczna edycja FOOD-to-GO odbędzie się w dniach 8–9 lutego w gdańskim Centrum Wystawienniczo – Kongresowym AmberExpo. Więcej informacji można znaleźć TUTAJ.