„W tym roku mija 10 lat od wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. Dzięki środkom z UE sektor rolno-spożywczy stał się konkurencyjny na rynku europejskim i światowym, a nasze zakłady przetwórcze należą dziś do najnowocześniejszych. To dzięki temu jesteśmy 6. producentem żywności w Europie” – tymi słowami podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa Tadeusz Nalewajk rozpoczął Polski Kongres Rolnictwa w Gniewinie.
Gniewino położone w województwie pomorskim było miejscem inauguracji inicjatywy, która ma integrować branżę, tworzyć platformę do wymiany opinii na temat kondycji sektora rolno-spożywczego. Wójt gminy Zbigniew Walczak podkreślił, że rolnictwo to ważna gałąź gospodarki, nie tylko w skali gminy, ale również całego kraju. Z kolei Krzysztof Trawicki, wójt gminy Zblewo (gminy partnerskiej dla Gniewina) dodał, iż nie ma lepszego miejsca na rozmowy o polskim rolnictwa niż właśnie Gniewino, które na przestrzeni lat bardzo się zmieniło i może być pozytywnym przykładem dla innych.
Uczestnicy Kongresu akcentowali duży wpływ unijnych funduszy na kondycję sektora.
Temu stwierdzeniu wtórował prezes POLBISCO Sławomir Pawłowski, który podkreślił, że dzięki współpracy z ARR branża słodyczy rozwija się dynamicznie i zdobywa nowe rynki zbytu. Stanisław Kalemba, poseł na Sejm i były minister rolnictwa przypomniał, że w ubiegłym roku wartość polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych wyniosła rekordowe 19,9 mld euro. Podkreślił także, że rozwój rolnictwa na takim poziomie zapewne nie byłby możliwy, gdyby nie nasze członkostwo w UE. Na kolejną perspektywę budżetową w latach 2014-2020 Polsce udało się wynegocjować większy budżet na Wspólną Politykę Rolną, co pozwoli na dalszy rozwój i modernizację.
Po debacie otwierającej odbyła się seria paneli tematycznych. Dyskutowano na nich między innymi o promocji żywności na rynku krajowym i kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych, polskim rolniku jako nowoczesnym biznesmenie, żywności tradycyjnej, regionalnej i produkowanej w systemach jakości oraz o potędze polskiego rolnictwa. Do ekspertów pierwszej edycji Kongresu należeli: Jerzy Safader – prezes Stowarzyszenia Przetwórców Ryb, Dawid Prochowski, Stanisław Wierycho – dyrektor oddziału terenowego Agencji Rynku Rolnego w Gdyni, Barbara Groele z Krajowej Unii Producentów Soków, Katarzyna Dorosz z magazynu „Radość Życia”, Krzysztof Walczak z firmy Śnieżka, Adam Marciniak – wójt gminy Człuchów, Beata Tarapaty z OSM Maluta, Dariusz Szydełko z Polskiego Instytutu Rolnictwa, Roman Zalewski z PPHU Bogdan, Jerzy Wierzbicki – prezes PZPiHBM, Henryk Kostuch ze Stowarzyszenia Truskawka Kaszubska oraz prof. Jan Szczepaniak – z-ca dyrektora PIMR, prof. Marek Mrówczyński z Instytutu Ochrony Roślin, Krzysztof Pałkowski – z-ca dyrektora Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Jan Maćkowiak – dyrektor Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Kolejna edycja Polskiego Kongresu odbędzie się 19 maja w Warszawie.
fot. materiały prasowe
fot. materiały prasowe
fot. materiały prasowe
fot. materiały prasowe