Maj 2013 | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | N |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 |
Data | 26.05.2013 11:00 |
Miejsce | Molo w Sopocie |
Adres | ul. Bohaterów Monte Cassino |
Miejscowość | Sopot |
26 maja 2013 na sopockim Molo odbędzie się pierwsza edycja cyklicznego kulinarnego wydarzenia z udziałem wielu znakomitych kucharzy z całej Polski "Sopot od kuchni" - Slow Food Festival. Idea, a właściwie filozofia tego projektu opiera się na szeroko pojętej edukacji kulinarnej związanej z regionem pomorskim i morzem Bałtyckim. Przy eleganckim długim stole ustawionym wzdłuż sopockiego Molo pojawią się m/in sławy kulinarne, artyści, celebryci, Marszałek Województwa Pomorskiego, Prezydent Miasta Sopotu, młodzi zdolni pasjonaci gotowania. Wszyscy respektując zasady Slow Food oraz założenia festiwalowe menu będą serwowali pyszne degustacyjne przekąski dla wszystkich chętnych gości. Swój udział potwierdzili m.in.: Borys Szyc, Tomasz Jakubiak, Anna Męczyńska, Marianna Krystev, Dorota Minta.
Różnorodność potraw zaspokoi najwybredniejsze gusta. Przy jednym stole będzie można spróbować wariacje festiwalowe ok dwudziestu szefów kuchni z najciekawszych restauracji, które wyraziły chęć udziału. Każdy z nich przygotuje autorskie interpretacje dań w oparciu o przekazane przez organizatorów produkty. Poza tym każda z restauracji smakołykami ze swojej karty degustacyjnej rozpieszczać będzie każdego smakosza. Szykuje się niesamowita uczta dla podniebienia.
Na stole wśród wielu propozycji kulinarnych znajdą się: makarony robione na miejscu, dania z ryb bałtyckich, dania z ryb dalekomorskich, dania z wołowiny, kaczki, dania afrykańskie, greckie, kaszubskie, południowo-europejskie, japońskie, francuskie, dania egzotyczne, desery, zupy, regionalne piwo, różnorodne wypieki, sery z regionu. Pojawi się również firmowa potrawa kurortu tzw. „Sopocki śledzik” i wiele pysznych produktów z regionu.
Wśród kucharzy zawodowców pojawią się poszukiwacze smaków, mistrzowie celebry, pasjonaci jedzenia, szaleńcy, dla których gotowanie i zgłębianie tajemnic kulinarnych jest filozofią życia i źródłem dobrego samopoczucia.
Każdy z odwiedzających będzie mógł degustować potrawy po zakupieniu za kuponu za 25 zł (degustacja pięciu potraw).
Imprezie towarzyszyć będzie targ rybny. Do bocznej tzw. Ostrogi Molo podpłyną rybacy od których będzie można kupić świeżą rybę prosto z kutra.