Październik 2012 | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |
Data | 26.10.2012 17:30-28.10.2012 00:00 |
Miejsce | Klub Filmowy Żyrafa |
Miejscowość | Gdynia |
Najlepsze filmy kulinarne z całego świata, slowfoodowe śniadanie z widokiem na morze, filmowa kolacja z gwiazdą Kuchni+ Adamem Chrząstowskim oraz filmowe warsztaty dla dzieci - w ostatni październikowy weekend w Gdyni odbędzie się Festiwal Food Film Fest.
Piątek 26 październik
Klub Filmowy Żyrafa - bilet: 15 PLN, przed każdym pokazem poczęstunek związany tematycznie z filmem
17:30 „Gorycz czekolady" - poprzez losy intrygujących bohaterów, kreśli słodko-gorzki obraz czekoladowego przemysłu. „Mleko?" - amerykański dokument, którego twórcy przytaczają argumenty dwóch ścierających się obozów - zwolenników i przeciwników picia mleka krowiego, oddając głos znawcom tematu: naukowcom, przedstawicielom przemysłu, rolnikom i propagatorom bezmlecznej diety.
20:00 „Cena sushi" - hiszpańska produkcja o złożonym problemie oceanicznych połowów. „Bydło - prawdziwe życie krów" - opowieść, której bohaterkami są normandzkie krowy rasy Charolaise. Francuski reżyser portretuje ten tak bliski człowiekowi, a jednocześnie wciąż mało znany, gatunek. 22:30 „Wielki Głód Mao" - dokument Patricka Cabouata pokazujący jak Mao Tse-tung zmienił sen o świetlanej przyszłości w realny koszmar milionów ludzi. Sobota 27 październik
11:00 Slowfoodowe warsztaty dla dzieci - bilet: 15 PLN, Restauracja Coco
Niezwykłe warsztaty filmowo-kulinarne, w czasie których dzieci przygotowywać będą różne smakołyki podczas swoich pierwszych autorskich programów kulinarnych - każdy uczestnik warsztatów zostanie zarejestrowany profesjonalną kamerą i być może będzie to początek międzynarodowej kariery kulinarnej na miarę Jamie Olivera.
13:00 „Spragniony świat" - wstęp bezpłatny,Klub Filmowy Żyrafa Klub Filmowy Żyrafa bilet: 15 PLN, przed każdym pokazem poczęstunek związany tematycznie z filmem
15:00 „Wtajemniczeni" - film w reżyserii Macieja Kowalczuka, pokazujący spotkanie światowej czołówki szefów kuchni z suwalszczanami w czasie polskiej edycji projektu „COOK IT RAW".
17:00 „Najlepszy kucharz świata" - dokument o przygotowaniach Rasmusa Kofoeda, słynnego duńskiego szefa kuchni, do udziału w najbardziej prestiżowym konkursie kulinarnym - Bocuse d'Or. „Ostatni walc w elBulli" to historia jedynej w swoim rodzaju „kolacji mistrzów", która odbyła się na zakończenie 50-letniej działalności słynnego restauracji Ferrana Adrii, guru kuchni molekularnej. Zdobywszy trzy gwiazdki Michelina i aż pięciokrotnie tytuł najlepszej restauracji świata, elBulli zamyka swe podwoje dla gości, aby przekształcić się w otwarty instytut, który skupi się na kulinarnych eksperymentach.
19:30 „Niebo w gębie" - polska premiera filmu fabularnego w reżyserii Christiana Vincenta. To smakowita opowieść inspirowana życiem Danièle Mazet-Delpeuch, która na życzenie Prezydenta François Mitterranda wprowadziła do prywatnej kuchni Pałacu Elizejskiego tradycyjną kuchnię francuską i najlepsze regionalne produkty.
21:45 Filmowa kolacja z Adamem Chrząstowskim- bilet: 115 PLN, Restauracja Coco Uroczysta kolacja filmowa, podczas której wykwintny posiłek dla festiwalowych gości przygotuje znany ze swoich autorskich programów w Kuchni+ Adam Chrząstowski - mistrz kulinarny, wyspecjalizowany w daniach kuchni polskiej. Niedziela 28 październik
11:00 Slowfoodowe śniadanie - bilet: 30 PLN, Restauracja F.Minga
Slowfoodowe śniadanie, czyli rozkosz dla zmysłów, najlepsze, starannie wyselekcjonowane produkty od lokalnych dostawców i przyjemność wspólnego biesiadowania. Gdyńskie śniadanie festiwalowe przygotowane zostanie przez Slow Food Polska.
Klub Filmowy Żyrafa bilet: 15 PLN, przed każdym pokazem poczęstunek związany tematycznie z filmem
15:00 „Więzy smaku" - francusko-chiński dokument, który bada tajemnicę sukcesu kuchni Państwa Środka, odkrywając egzotyczne obyczaje i ceremonie chińskiej branży gastronomicznej. „Chłopiec i pszczoły" - film o niezwykłym rytuale inicjacji wśród nepalskich pszczelarzy.
17:30 „Wojna o otyłość" - amerykański obraz społecznych i zdrowotnych konsekwencji jedzenia ponad miarę, którego nie są w stanie zatrzymać ani medialne kampanie informacyjne, ani narzucany przez popkulturę kult młodości i szczupłej sylwetki. „Obóz" - polski, krótkometrażowy film Łódzkiej Szkoły Filmowej dokumentuje zmagania z nadwagą polskich dzieci, wysłanych przez zdeterminowanych rodziców na obóz kondycyjno-odchudzający.
19:30 „Natura, kobiety i wino" - włoska reżyserka, Giulia Graglia portretuje cztery fascynujące kobiety, które przebojem wdarły się do zdominowanej dotąd przez mężczyzn branży produkcji win. Bohaterki, zdradzając sekrety swoich winnic, opowiadają o życiu wbrew schematom i ekologicznym trunku, który stał się ich największą dumą.
Bilety do nabycia w sieci Bilet.pl oraz miejscach poszczególnych wydarzeń.