Czerwiec 2023 | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | N |
29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 | 2 |
Data | 24.06.2023 11:00-25.06.2023 17:00 |
Miejscowość | Sopot |
W weekend (24-25.06) na sopockim molo każdy znajdzie coś dla siebie. Po raz jedenasty na deskach molo staną namioty i stół, na którym najlepsi kucharze będą serwowali dania degustacyjne z całego świata.
Festiwalowi „Slow Fest Sopot” przyświeca idea „slow food”, która z Włoch rozprzestrzeniła się na cały świat. To idea promującą zdrowy tryb życia, chroniąca regionalne tradycje kulinarne, dbająca o szacunek do lokalnej kultury. Slow Food to największa i najstarsza organizacja tego typu na Świecie, a właściwie ruch społeczny zrzeszający kilkaset tysięcy pasjonatów kulinarnych, aktywistów, producentów, ludzi biznesu, kultury i sztuki. Założona w 1986 roku we Włoszech, w opozycji do idei fast food, ma swój potężny wkład w historię kultury jedzenia i produkcji żywności. Na Pomorzu reprezentuje ją Slow Food Pomorze, organizator wydarzenia. Przy długim stole na sopockim molo gotuje jednocześnie kilkudziesięciu kucharzy i pasjonatów. Każdy przygotowuje popisowe dania degustacyjne. Ofertę kulinarną uzupełniają unikatowi drobni wytwórcy z całej Polski. Jest to wyjątkowa okazja, aby spróbować nietypowych dań i produktów takich jak kiszone śledzie, marynowane szyszki, najlepsze sery świata, kandyzowane igły sosny, rzemieślnicze piwa, biologiczne wina, okowity, koniaki, nietypowe alkohole, soki, przetwory, wypieki, oliwy czy octy. Cena pojedynczego dania degustacyjnego to tylko 5 zł!
Podczas dotychczasowych odsłon festiwalu gotowali przy jednym stole: Reni Jusis, Jasiek Kuroń, Jacek Szklarek, Tomek Jakubiak, Przemek Bluszcz, Mietek Szcześniak, David Gaboriaud, Rafał Niewiarowski, Mariusz Kucharczak, Tomek Makowiecki, Irek Wojtczak, Ania Męczyńska, Marysia Sadowska, Kuba Korczak, Michela Lenta.