Maj 2015 | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | N |
27 | 28 | 29 | 30 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Data | 12.05.2015 00:00 |
Miejsce | Restauracja Papaj w Ośrodku Wypoczynkowym Wita |
Adres | ul. Kaszubska 3 |
Miejscowość | Jastrzębia góra |
Podobnie jak w zeszłym roku, Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie przygotowało dla wielbicieli sztuki kulinarnej prawdziwą gratkę – gotowanie na żywo kaszubskich specjałów. Już wkrótce, 12 maja w Jastrzębiej Górze odbędzie się II edycja Regionalnej Bitwy Kulinarnej!
W szranki o tytuł Mistrz Kulinarnego staną trzy drużyny, tym razem reprezentujące oddziały Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego z Helu, Dębogórza-Kosakowa i Nowej Karczmy. Ich zmagania obserwować będą m.in. zeszłoroczne zwyciężczynie z Jastrzębiej Góry. Zrzeszenie zaprasza na bitwę, która odbędzie się 12 maja o godzinie 17:30 w Restauracji Papaj w Ośrodku Wypoczynkowym Wita, Jastrzębia Góra, ul. Kaszubska 3.
[IMG_R]2[/IMG_R]
Na przygotowanie tradycyjnych kaszubskich potraw drużyny będą miały 99 min. Dokonania kucharzy oceni jury, a później wszyscy uczestnicy imprezy, którzy przystąpią do degustacji. Więcej szczegółów na stronie.
Przypominamy, że I Kulinarna Bitwa odbyła się 7 maja 2014 r. w restauracji Krzëwi Róg w Garczu. W szranki stanęły trzyosobowe drużyny z trzech oddziałów Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego: Jastrzębiej Góry, Brus i Chmielna. Ich zadaniem było przygotowanie drożdżówki, zupy ziemniaczanej i sosu śledziowego w 75 min., według tradycyjnych kaszubskich receptur. Przepisy pochodziły z wydanej przez ZKP książki kucharskiej "Smaki Kaszub".