27.07.2022 12:00 2 AB/TTM
Sezon na grzybobranie zbliża się wielkimi krokami. Coraz częściej możemy spotkać stoiska z grzybami na rynkach i ulicach. Jak informuje Nadleśnictwo Wejherowo, nie w każdym miejscu można je zbierać, a inspektor sanitarny dodaje, że aby je legalnie sprzedawać, należy mieć atest.
— Grzyby w lesie można zbierać, są jednak miejsca do których grzybiarzy nie zapraszamy. Są to tereny wyłączone, uprawy do 4 metrów, które najczęściej są ogrodzone i łatwo jest je zidentyfikować. Ponadto są też obszary, które podlegają ochronie - informuje Izabela Pleskot z Nadleśnictwa Wejherowo.
Warto zaznaczyć, że przy zbieraniu grzybów należy dokładnie uważać, ponieważ niektóre jadalne gatunki trudno odróżnić od tych trujących.
— Najważniejszą zasadą jest taka, że zbieramy grzyby, które znamy. Musimy być na sto procent pewni, że to grzyb jadalny. Rozróżnienie grzybów może sprawiać pewne trudności. Niektóre są do siebie bardzo podobne, na szczęście na naszym terenie nie słyszałam o drastycznych i śmiertelnych przypadkach - dodaje Izabela Pleskot.
— Wstępnymi objawami zatrucia grzybami są nudności, wymioty, podwyższona temperatura, zawroty głowy. Jeśli pojawia się to u wszystkich członków rodziny, która spożywała te grzyby, należy zgłosić się do szpitalnego oddziału ratunkowego. Niektóre objawy są szybkie, występują od pół godziny do pięciu godzin. Są też późne, które mogą być przez nas pominięte. Ryzyko, które niesie ze sobą zatrucie np. muchomorem sromotnikowym jest obarczone bardzo wysokim procentem śmierci - mówi Szymon Borodziuk, prezes przychodni.
Coraz częściej na rynkach można zauważyć sprzedawców grzybów. Jak się okazuje, aby sprzedawać je legalnie, należy uzyskać atest.
— Żeby legalnie sprzedawać grzyby trzeba uzyskać atest sanepidu. W sanepidzie pracują klasyfikatorzy, którzy oceniają grzyby - dodaje Borodziuk.
— Zgodnie z rozporządzeniem ministra zdrowia z 2011 roku w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu, zarówno świeże grzyby, jak i suszone powinny posiadać atest, tylko wtedy mogą być sprzedawane. Atest jest ważny przez 48 godzin pod warunkiem przechowywania grzybów w temperaturze 10 stopni - informuje Ewa Banasik, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny.