20.01.2013 14:08 0

Gotuj z Nadmorski24.pl: Pizza ze szpinakiem

Połączenie przyjemnego z pożytecznym? Pyszna pizza i zdrowy szpinak to idealne rozwiązanie dla miłośników włoskiej kuchni. Przedstawiamy wam kolejną odsłonę naszego kulinarnego kącika.

Składniki na dwie pizze o średnicy 40 cm każda:

Ciasto:

  • 30 g drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • niepełna szklanka ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Ponadto przygotujmy:

  • 2 sparzone pomidory, które obrane kroimy w plasterki
  • 50 g szpinaku
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • mozarellę (według uznania)
  • 1 małą cebulę
  • sól i pieprz

Sos:

  • 175 g przecieru pomidorowego
  • 1,5 szklanki wody
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • oregano, bazylia i rozmaryn (opcjonalnie)

Przygotowanie ciasta:

Drożdże, które osiągnęły temperaturę pokojową kruszymy do dużej miski, wrzucamy do nich cukier, wodę i 2 łyżki mąki. Wszystko starannie mieszamy, przykrywamy gazetą bądź ścierką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce (ja stawiam takie ciasto koło kaloryfera). Drożdże po tym czasie powinny się spienić. Do takiej masy należy dodać resztę mąki, sól oraz oliwę z oliwek. Następnie dolewamy resztę ciepłej wody i ręką łączymy wszystkie składniki w jedną masę. Ciasto wyjmujemy na blat i wyrabiamy około 10 minut, aż będzie w miarę elastyczne. Następnie wkładamy je ponownie do miski i znów odstawiamy w ciepłe miejsce, ale teraz już na godzinę. Czekamy aż podwoi ono swoją objętość.

W międzyczasie możemy zająć się przygotowaniem składników i sosu (wszystkie składniki łączymy ze sobą). Po upływie godziny ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na placek o średnicy 40 cm. Najlepiej, abyśmy blachy obsmarowali oliwą i następnie oprószyli je mąką. Na każdej z nich układamy ułożone przez nas placki i smarujemy je sosem. Kładziemy przygotowane składniki. Pamiętajmy, aby wcześniej szpinak skropić oliwą, solą i pieprzem.

Całość odstawiamy na 30 minut, nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i do niego wkładamy blachy z ciastem. Tak pieczemy, aż się zarumieni, a ser się rozpłynie.


Czytaj również:

Trwa Wczytywanie...